Samuel Palmblad

Samuel Palmblad 2018-09-12

Samuel Palmblad är chef för byggnadsvården vid - som det hette förr - Smålands museum i Växjö.


Den 12 september berättade han för Smålands gille i höstens första program om de danska arkitekter som satte sin prägel på Växjö under 50- och 60-talen.


Det hela började med att chefen för Smålands museum och arkitekten Paul Boberg avled 1947. Hans änka Hedvig Boberg tog då kontakt med sin släkting Bent Jörgen Jörgensen och bad honom ta över arkitektkontoret. Han kom till Växjö och efter honom också Mogens Barsoe, Ib Wibroe och Jörgen Egmose.


Palmblad gav intressanta exempel på deras arkitektur både i bild och ord. Om alla dessa för Växjö djärva byggnader kan också man läsa i Palmblads och Lissings bok När danskarna kom till byn (2008)


 


Palmblad berättade också om arkitekternas relation till Byggnadsnämnden och om lokala material som Kostamosaik, plåtar från Klavreström och härdat glas från Emmaboda.Den största konkurrenten till danskarna i Växjö fanns i Alvesta. Det var IKEA-arkitekten Claes Knutson med 28 anställda. Här lyssnar Folke Lindgärde från Alvesta, Ingemar Börjesson från Växjö och Staffan Söderberg med bakgrund både i Småland och Danmark.

Åhörarna var kompetenta och med lokal förankring. Här ser vi ordf. Anders Axelsson, föredragshållaren, Christer Malmström/professor och chef för Arkitektskolan i Lund samt docent Hjördis Kristenson.