Gemla 2022

Utflykt till Gemla 2022-09-24

Gemla är känt för sina leksaks-, möbel- och pappersindustrier. Vi fick hjälp av Ullaliz och Ola Thulin att ordna ett besök på leksaksmuséet på hembygdsgården i Gemla. Ullaliz är delägare i Mickis leksaker i Gemla, som hennes far och hans syskon grundade 1944.


Först gick färden till Linnés Råshult där busskaffe intogs och våra researrangörer Lena Larsén och Eric Nicander passade på att hälsa på Linné.


Alla bilderna från utfärden är tagna av Per-Olof Gruvberger.

Vid hembygdsgården i Gemla togs vi emot med sång och musik av våra fina guider Ola Aronsson och Eva Carlsson

Ola Aronsson gav en mycket livfull beskrivning av tillkomsten och utvecklingen av Mickis leksaker och vi kunde nostalgiskt gå omkring och titta på gamla träleksaker

Lunchen intogs på Gransholm som tidigare var disponentbostad och kontor för Gransholms finpappersbruk.Under bussturerna hade vi nöjet att lyssna på information och minnen av Ingemar Oscarsson, Katarina Dunér, Eric Nicander och Göran Bexell.

I Pär Lagerkvist-rummet berättade Eva Carlsson om Pärs anknytning till Gemla och illustrerade med recitation och sång.

Via Ryssby, Ljungby och gamla Riksettan kom vi på smala vägar fram till Hökhult och Stig och Siv Morins hus och ateljé i Hökhult.


Stig berättade om sin konstnärsbana och visade sin ateljé. Stig har gjort bilden som finns på omslaget till gillets bok Bak hängbjörkens slöja.


Några hann också titta på några av Stigs gamla bilar, som är ett stort intresse för honom.

Intagandes vatten, vin och wraps kunde de 23 deltagarna njuta av tillbakafärden till Lund efter en upplevelserik utflykt.